Børn har godt af fra en tidlig alder at lære at omgås dyr og være tæt på naturen, hvilket Danmarks første øko-bygger, Jens Ole Hoppe, kan tale med om. For 25 år siden etablerede han byggelegepladsen Rosendal:https://ballerupbladet.dk/node/52354 i Egebjerg , hvor børn kan komme forbi og klappe og kæle med de mange dyr, og her er blandt andet skønne kaniner i forskellige racer.
Kanin som kæledyr
Kaniner er vældig populære som kæledyr i danske hjem, så hvis I har plads, kan du jo lade dit barn få en kælekanin. Er det første gang, du vil anskaffe en kanin til dit barn, så er du måske i tvivl om, hvilken race du skal vælge. Der findes omkring 65 kaninracer, og nogle af dem har du måske hørt om før, imens andre vil være helt nye for dig. Generelt er dværgracerne særligt populære at have som kæledyr, og du kan nemt have flere af dem i et bur, fordi de ikke fylder så meget. Vælger man derimod en stor race som engelsk vædder eller belgisk kæmpe, så kræver det selv sagt noget mere plads i hjemmet. Men det er vigtigt at understrege, at alle racer kan være gode kæledyr, når man blot tager hensyn til dyrets størrelse og er afklaret omkring, hvad det er for en race, man vælger. Nedenfor kan du læse mere om nogle af de mest kendte racer.
Dværgvædder
Dværgvædderen stammer fra Holland og kom til Danmark i 1970’erne. Siden 1980’erne har den været en utrolig populær kælekanin i de danske hjem. Dværgvædderen har en lille tæt krop, et fladt hoved og hængeører, og den fås i flere farver. Den vejer 1,4-1,9 kg, og dens pels har kun brug for at blive børstet i fældningsperioder.
Hermelin
Racen Hermelin blev først avlet i England, og den kom til Danmark i slutningen af 1900-tallet. Hermelinen er lille og vejer typisk kun mellem 800 g og 1,3 kg. Dens ydre karakteristika er korte ører og en flad næse, og den kan have flere farver. Den har et ret livligt temperament og egner sig derfor ikke til helt små børn
Løvehovedkanin
Kaninracen løvehoved har fået sit navn, fordi den har en løve-lignende manke omkring halsen. Mankehårene er lange og kræver børstning ligesom den øvrige pels, som er kort. Det var i Belgien, at løvehovedkaninen blev avlet engang i 1980’erne. Den vejer mellem 1,3-1,7 kg og kan have mange aftegninger og farver. Unge løvehovedkaniner har som regel også pels på bagdelen og den bagerste del af kroppen, som bliver kaldt ”et skørt”. Hvis en løvehovedkanin har lang pels overalt, kaldes den for en Teddy.
Lille Rex
Racen Lille Rex er blevet fremavlet i USA, hvor avlerne bevidst gik efter at avle en kanin, der var mindre i størrelse og samtidig havde et godt temperament, så den egnede sig som kælekanin. Lille Rex er den mest udbredte race, der anvendes som kælekanin i USA ligesom dværgvædderen er det i Danmark. Vi er dog også begyndt at tage Lille Rex til os herhjemme, selvom den er det nyeste skud på stammen, eller rettere: den senest ankomne kaninrace i Danmark. En lille Rex er kendetegnet ved en superblød muldvarpelignende pels. Den har desuden lange ører og en lang snude. Den vejer mellem 1,7 kg. og 2, 1 kg og fås i mange farver
Angora
En af de ældste kaninracer i verden er angora, som i tidernes morgen blev avlet, fordi deres uldpels er så lækker, og det kan man lave varmt tøj ud af. Angora-kaninen kan sagtens holdes som kæledyr, men den kræver meget pelspleje, fordi pelsen vokser konstant, så det skal man være tålmodig med og indstille sig på vil være et dagligt arbejde at holde kaninens pels ren og velplejet. Man skelner mellem 4 slags angora: Satinangora, fransk angora, engelsk angora og kæmpeangora. Angora kaninen har et legesygt temperament, og den er meget social. Den vejer over 3,5 kg og fås med mange aftegn og farver.
Angora
Alaska-kaninen stammer fra – nej ikke Alaska – men fra Tyskland. Oprindeligt var formålet, at den både skulle anvendes til pelsproduktion og til spisekød. Alaska-kaninens pels blev derfor avlet til at ligne Alaskas pelsræve, fordi den type pels på det tidspunkt var højeste mode. Kaninen fås kun i en flot sort farve, og den vejer mellem 3-4 kg. Den har kun brug for at blive børstet, når den fælder.
Fransk vædder
Fransk vædder formodes at være en krydsning af Belgisk kæmpe og vædder, og den har været kendt som race siden det 18. århundrede. Den fysiske kendetegn er en robust krop med hængeører, og den vejer mere end 5,5 kg. Af temperament er den mild, rolig og tolerant. Den fås i flere farver, men er ofte vildtgrå.
Belgisk Kæmpe
Belgisk kæmpe er en ordentlig basse – faktisk den største kaninrace i verden – med en vægt på over 7 kilo. Belgisk kæmpe har hoppet rundt i Belgien, hvor den stammer fra, siden 1825, og den er en krydsning af forskellige racer, herunder belgisk hare og andre kødkaniner. Den belgiske kæmpe har et roligt temperament, så den er god at have som kæledyr. På grund af sin størrelse spiser den meget, og derfor må man selvsagt også påregne en større udgift til mad sammenlignet med mindre kaniner. Belgisk kæmpe er typisk jerngrå eller vildtgrå, men de kan også have andre farver.
Nu, hvor du har fået en introduktion til de mest kendte kaninracer, så er det forhåbentlig blevet nemmere for jer at vælge en kanin.