Kaninens pasning og pleje

Som kaninejer har du ansvaret for, at din kanin får det rigtige foder, har et ordentligt bur at bo i, og at dens pels holdes ren. Hvis man ikke har sat sig ind i, hvordan man skal passe kaninen, kan man hurtigt komme til at vanrøgte den eller fodre den med de forkerte ting, og så kan den blive syg af det. Kaninen er helt afhængig af, at du passer og plejer den efter dens behov, hvis den skal vokse op og være sund og rask. Kaniner er desuden byttedyr, så de viser sjældent, hvordan de egentlig har det, hvis de er dårlige eller syge. Så derfor er det vigtigt, at du lærer din kanin godt at kende, så du altid kan give den det rigtige foder og den rigtige pleje og omsorg.

Sundt og ernæringsrigtigt foder

Kaninen har et unikt fordøjelsessystem, så det er først og fremmest vigtigt, at den får det rigtige foder. 80 procent af kaninens foder skal være hø, og derudover kan man fodre yderligere med græs (aldrig plænegræs, som du lige har slået, for det kan være giftigt pga. olie fra plæneklipperen, eller det kan gære i kaninens mave). Hvis du gerne vil være sikker på, at kaninen får de vitaminer og mineraler, den skal have, så kan du give den en daglig lille portion kaninpiller, men kun hvad der svarer til 4-5 procent af dens samlede daglige kostindtag. Af grøntsager kan du give den masser af salat samt f.eks. gulerødder, pastinak, squash, blomkål og broccoli. Den kan også godt lide frugt som f.eks. æbler, bærer, bananer, papaya, melon eller fersken. Vil du gerne forkæle din kanin med godbidder, kan du bl.a. bruge frugt som godbidder, eller du kan give den mælkebøtter, som den vil synes er lækkert. Du bør ikke overfodre din kanin, da den hurtigt kan blive overvægtig, hvilket ikke er sundt for dens kredsløb. Ifølge Guinness Rekordbog hedder verdens største kanin Darius og vejer 22,21 kilo og er 34 centimeter lang. Hans søn Jeff er også en ordentlig krabat, som muligvis kommer til at overgå sin far i størrelse og vægt, når han engang er fuldvoksen.

Den rigtige størrelse bur

Det er vigtigt, at kaninen bor i et bur, som passer til dens størrelse, så den også har nogen bevægelsesfrihed. Du kan vælge mellem flere forskellige typer af bure til din kanin. Derudover skal kaninen lukkes ud hver dag, så den får nogen motion, som den ellers ikke får i buret. Her skal den have et behageligt sted, den kan ligge, masser af hø, mad, vand og en kaninbakke. Nogen lader deres kanin løbe frit omkring i hjemmet det meste af tiden, og så laver de et indelukke i f.eks. et hjørne af stuen, hvor den kan være, når de er på arbejde og i skole.

Pelsen skal plejes

Kaninens pels skal plejes, og især de langhårede kaninracer har brug for, at man dagligt børster deres pels. Selvom kaninerne slikker sig (ligesom katte) for at holde pelsen ren, så bør du hjælpe den med pelsplejen dagligt. En anden ting, du skal huske, er at klippe kaninens klør. Det kan du gøre med en klosaks efter behov.