Gode råd til kommende kanin-ejere

Dyr er søde og bløde og nuttede. I hvert fald så længe de er små. Der er desværre alt for mange, som anskaffer sig kæledyr uden at have tænkt det ordentligt igennem. Når de nuttede kaninunger, killinger eller hundehvalpe så bliver store, så synes børnene ikke længere, at de er sjove at lege med, og du vil måske bare synes, at det er besværligt at have dem. Hver år ryger tusindvis af kæledyr i skraldespanden, og det er derfor rigtig vigtigt at tænke sig grundigt om, før man køber et kæledyr. Overvejer du og din familie at anskaffe jer én eller flere kaniner, så følger der her nogle gode råd, som kan hjælpe jer med at blive afklarede, før I træffer en beslutning.

Hvor skal kaninburet stå?

Et kaninbur kræver nogen plads, og det skal helst være et sted, hvor der er lys og luft. Kaniner er desuden ret sociale, så du kan med fordel placere buret et sted i hjemmet, hvor familien opholder sig meget, f.eks. i stuen eller på børnenes værelser.

Udgifter til foder og pleje

Ligesom alle kæledyr koster det penge at have en kanin. Den skal have foder, et bur, legetøj, og dens pels skal plejes med forskellige redskaber. Du bør også påregne udgifter til dyrlæge. Du kan evt. lave et budget, så du får et bedre overblik over udgifterne.

Kaninens mad

Det er vigtigt, at du sætter dig ordentligt ind i, hvad kaninen har brug for at spise, så den får den rette ernæringsmæssige kost. Det gælder både basiskosten og godbidderne, der f.eks. kan være gulerødder eller mælkebøtteblade. Husk også, at kaninen altid skal have adgang til frisk, rent vand. En sund kanin er aktiv og har en flot pels.

Renlighed og sikkerhed

Du kan med fordel gøre din kanin renlig på samme måde som med en kat. Sørg for, at den har en bakke i sit bur, hvor den kan komme af med sine ”prutter”, så den ikke besørger overalt i dit hjem. Sørg også for, at hjemmet er sikkert at være i for kaninen. Fjern ledninger og andre ting, som er farlige for kaninen, eller som du bare ikke ønsker gnavet i stykker.

Underholdning og aktivering

Kaniner er sociale dyr, der gerne vil lege med dig, så sørg for at have tid til at lege og kæle med din kanin. Kaniner, der keder sig, vil f.eks. gnave mere i ting og ”lave ballade”. Du kan også aktivere din kanin med forskelligt kanin-legetøj.

Lang levetid

Kaninen kan sagtens blive over 10 år gammel, så du bør også tænke over, om det vil være lige så sjovt at have en kanin om 6-8-10 år, som det er nu. En kanin er et langvarigt familiemedlem.